fredag, januari 12, 2007

En fascinerende fremtid

Mens nogle i auditoriet uden tvivl havde hørt foredraget før, så var undertegnede en Gerd Leonhard newbie, som i et blødt sæde og godt selskab kunne læne sig tilbage og få et overblik over musikkens fremtid.

Seminaret hed, ja, ”The Future of Music” og mere vil jeg egentlig ikke sige om foredragets helhed. Den smøre kan du finde andetsteds. Men enkelte pointer sprang i øjnene og det er, for dem der ikke skulle vide det, en fascinerende fremtid musikken går i møde. Mobilitet og en umiddelbar mangel på kontrol over den digitale musik er sigte, og vi kan kun glæde os. DRM (Digital Rights Management), som det kendes fra snart sagt alle bærbare musikafspillere og som er den irriterende ordning, der gør, at sange købt i iTunes kun kan afspilles på en iPod, går en snarlig død i møde. En skarp og vittig introduktion til DRM og dets begrænsninger blev hæftet til oplægget; se bare David Berlind skælde sin iPod ud:



Dog var det kun få lussinger, der blev langet fra talerstolen. Mestendels blev der konstateret. Skråsikkert, muligvis, men overbevisende og ganske logisk. Tag fx dig selv, lytteren. Og mig, lytteren. Der er mange af os. Big surprise. Og det er os der har magten, tror vi, selvom vi ikke har den. Men det får vi snart. Se selv:



Musikbranchen er, på godt gammelt dansk, en tricky satan at holde styr på. Hermed en stor cadeau til Gerd Leonhard, som på en lille time fik opsummeret den nuværende situation og samtidig spået fremtiden – forståeligt og fyldt med overskud og –blik. Tag dig selv tid til at tjekke hans powerpoint-slides (!) på http://www.gerdpresents.com.