onsdag, juli 04, 2007

Unfair Volleyball

WTO fører på point! Det Globale Syd kæmper hårdt og er næsten ved at få greb om kampen med hårdtpumpede smash, men så er der time-out. WTO beslutter at alle bolde de selv skyder er inde, uanset hvor de lander. The South ægrer sig højlydt, men er fra nu af nødt til at dække et 3 gange større område. WTO-holdet har lov til at ændre reglerne som det passer dem. FEJT!... jamen, sådan er det.

Sådan er volleyball i Mellemfolkeligt Samvirkes fortolkning, i al fald hvis kampen bruges som billede på de fattige landes kamp om rimelige handelsvilkår med WTO. På campingpladsen ved Roskilde Festivalens østindgang havde to hold, Global South og WTO, sat hinanden stævne, under MS's kyndige dommerskab.

De fattige lande i syd (dem med stråhattene) kæmpede mod et velspillende WTO hold, der efterhånden fik lagt flere og flere urimelige regler ind, hvilket gjorde at points'ene raslede af Syd-holdet, som fedtet af knoglerne på en meget sulten mand. En ikke vildt spændende kamp, der var afgjort på forhånd.

En Milliard, der ikke skal på Roskilde
Indimellem blev kampen stoppet for at stille quiz spørgsmål som "Hvor mange mennesker i verden lever under fattighedsgrænsen"... folk i publikum råbte alt muligt fra "ingen" til "4 milliarder"... svaret er 1 milliard, der lever for 1 dollar om dagen. Mange mennesker, især når man lige kommer fra pladsen og synes at 50000 er sygt mange, som det hedder på teen-talk.

Volleyball er en gentleman sport, hedder det. Som udøver i mange år (way back), ved jeg at det er en sandhed med modifikationer (been there, done that). Men i det mindste kom de to hold ikke op og slås med dommeren og hinanden (hrm hm). Jeg ville blive pænt indebrændt hvis jeg var det Globale Syd. Jeg hader snyd.

Over stregen
I de sidste par dages hårde kampe er det forbløffende nok lykkes Det Globale Syd-hold i at vinde kampen (og ølbilletter) et par gange. Det kan lade sig gøre...Meget opmuntrende! Jeg talte med en af MF-medarbejderne, som fortalte at de havde godkendt alle de regler som WTO holdende havde foreslået, undtagen en enkelt gang. Overfor et hold af ægte afrikanere, havde WTO besluttet, at der ikke måtte være sorte med på modstanderens hold. Den underkendte MF-dommerne trods alt.

Act fair - trade fair
Er Roskilde Festivalens humanitære fokus i år, læs mere her. Må sige at de er gode til at sætte fingeren på det ene ømme punkt efter det andet... overskuddet går ubeskåret til humanitære formål som har med årets tema at gøre. Cool! Roskilde er et meget organiseret og gennemført arrangement med værdier på plads. Jeg stemmer for en Christiansborg Camp på Roskilde, så de folkevalgte kan få lidt rigtig kultur, og møde nogle af de fremtidige vælgere i smatten.

Her et par billeder af kombattanterne. De ser faktisk lidt mere onde ud til højre.