måndag, januari 15, 2007

Anmeldelser fra Eurosonic

Vores kolleger fra Gaffa var også på Eurosonic. Udover fine reportager fra exportens og bookernes synsvinkel, har de anmeldt en god portion bands. Her finder du anmeldelser af:

the Psyke Project, overraskelsen Alice Rose og selvfølgelig festivalens store, danske hit, Oh No Ono. Du finder også anmeldelser af skuffelsen Shitdisco, af den unge electronica- og songwriterstjerne, Patrick Wolf og af festivalens største navn, the Magic Numbers, som tilsyneladende også fik overbevist de danske bookere.

Bowie, nej tak

Vi hiver lige et citat mere ud af ærmet fra interviewet på Eurosonic, hvor Peter Jenner, 62-årig rock'n'roll-businessman, blev spurgt, om han fortrød sit nej til at blive David Bowies manager:

"When he got on stage, his face was all painted white and he was wearing a little hat. In stead of playing music, he performed a mime. Something about Chinese shooting innocent Tibetans. Miming guns and hangings. It was the most pathetic thing i ever saw...

I don't regret turning him down. I couldn't have managed a bloke, showing up in ladies' dresses. I would have damaged his carrier - i'm much to god-save-the-queen, stuck up, old brit for that kinda thing."

62 år, men længe på og stadig på forkant og en fornøjelse at lytte til. Tjek Peter Jenners artikel "Big labels are fucked, and DRM is dead" her.

lördag, januari 13, 2007

Everything went pear shaped

"It's hard to bear even now, that i didn't see it coming. By that time, Syd Barrett was taking a trip with his morning tea. Eventually, everything went pear shaped."

Seminarinterview med Peter Jenner, tidligere manager forPink Floyd og ven af Syd Barrett. Peter Jenner leder Sincere Management. Derudover har han, som han selv siger det "many other bullshit-titles" - bl.a. som formand for IMMF - den internationale sammenslutning af managers.

Jenner's stemme kan høres i starten af Pink Floyd's "Astronomy Domine", åbneren på albummet The Piper at the Gates of Dawn.

fredag, januari 12, 2007

En fascinerende fremtid

Mens nogle i auditoriet uden tvivl havde hørt foredraget før, så var undertegnede en Gerd Leonhard newbie, som i et blødt sæde og godt selskab kunne læne sig tilbage og få et overblik over musikkens fremtid.

Seminaret hed, ja, ”The Future of Music” og mere vil jeg egentlig ikke sige om foredragets helhed. Den smøre kan du finde andetsteds. Men enkelte pointer sprang i øjnene og det er, for dem der ikke skulle vide det, en fascinerende fremtid musikken går i møde. Mobilitet og en umiddelbar mangel på kontrol over den digitale musik er sigte, og vi kan kun glæde os. DRM (Digital Rights Management), som det kendes fra snart sagt alle bærbare musikafspillere og som er den irriterende ordning, der gør, at sange købt i iTunes kun kan afspilles på en iPod, går en snarlig død i møde. En skarp og vittig introduktion til DRM og dets begrænsninger blev hæftet til oplægget; se bare David Berlind skælde sin iPod ud:



Dog var det kun få lussinger, der blev langet fra talerstolen. Mestendels blev der konstateret. Skråsikkert, muligvis, men overbevisende og ganske logisk. Tag fx dig selv, lytteren. Og mig, lytteren. Der er mange af os. Big surprise. Og det er os der har magten, tror vi, selvom vi ikke har den. Men det får vi snart. Se selv:



Musikbranchen er, på godt gammelt dansk, en tricky satan at holde styr på. Hermed en stor cadeau til Gerd Leonhard, som på en lille time fik opsummeret den nuværende situation og samtidig spået fremtiden – forståeligt og fyldt med overskud og –blik. Tag dig selv tid til at tjekke hans powerpoint-slides (!) på http://www.gerdpresents.com.

torsdag, januari 11, 2007

Til cocktail party med de uinteresserede

Visitkort og pamfletter – før brændende i de delegeredes lommer – er nu i cirkulation. Netværk er, som antaget, kodeordet nu, hvor Eurosonic-delen af Noorderslag weekenden officielt er gået ind i sin 6. time. For ganske få minutter siden blev hele kalaset åbnet på officiel manér, med taler, pindemadder, hvidvin, ambassadører og højtstående, hollandske kultur-personligheder. Som det sig hedder og bør.

Det er en mærkelig ceremoni. Tangerende det religiøse. Eller måske nærmere det maniske. Man har fornemmelsen af, at det var præcis sådan ballet blev skudt i gang sidste år, året før, og året før det. Og folk keder sig bravt. Hvis ikke det var for den utilsigtede komik i talernes talefejl og valget af åbningsband, så havde den officielle åbning af Eurosonic været en slemt kedelig affære. Men sådan er det måske bare. Folk skal vel i virkeligheden ikke underholdes før i aften, hvor startskuddet til den 230+ lange koncertrække lyder kl. 20:00. Lige nu skal de fremmødte mindes om, at musikmessen er et seriøst forum, hvor aftaler skal indgås, kontakter skal laves og den kulturelle verdensøkonomi skal drøftes. Pindemadderne og hvidvinen er et nødvendigt side-kick, som afholder de fremmødte fra at falde i søvn.

Problemet er bare, at det jo er professionelle folk, der er mødt op, så mon ikke den uinspirerende intro er et unødvendigt onde? Hvorom alting er, så er Eurosonic officielt skudt i gang. De første møder er afholdt. De første visitkort har skiftet hænder. Og vi er mange, der glæder os til at følge udviklingen.


Hollandse Haalsbezeendung

Bortset fra et lovende møde med den franske musikeskport byder dagens huskeliste på indkøb af paraplyer og håndkøbsmedicin.

Mads har smuglet en blomstrende halsbetændelse gennem tolden og roommate Morten melder om de første symptomer. Vi er indlogeret på en helt basic, men fin hotelbåd - langs kanalerne et godt stykke ude i Groningens ophugningsområder, som tager sig intet mindre end yndigt ud i støvregnen. Hvis Hotelboat ventilation kører central heating vil jeres udsendte inden længe have lavet en viral markedsføring på alle ombord.

Eurosonic løbes i gang

Torsdag formiddag og dørene er slået op til De Oosterpoort; Groningens imponerende messecenter, hvor Eurosonic Festival og The Noorderslag Seminar skal finde sted. Eller rettere sagt finder sted. Efter en forholdsvis hæslig nats søvn, med influenza stående ud af både ører, næse og mund på undertegnede, er vi alligevel på pletten som nogle af de første fra den internationale musikbranche, og vi har høstet os en god plads i foyeren. Ligesom vi har høstet os en såkaldt Eurosonic goodie-bag, fyldt til randen med cd-samplers, reklamer og sponsorerede mint-pastiller. Kampen om opmærksomhed er begyndt, og man kan fornemme hvordan visitkort og pamfletter er begyndt at brænde i lommerne på de omkringværende. MyMusic.dk-delegationen inklusiv. For i endnu mere udpræget grad end fx den hjemlige SPOT Festival, så er Eurosonic (og Noorderslag) et musikalsk kræmmermarked, hvor der udover musik, bands og udenlandske turnéer i allerhøjeste grad er visitkort, email-adresser og netværk til salg.

Men heldigvis er der, som sagt, også god musik og inspirerende seminarer på programmet. Egne favoritter inkluderer Patrick Wolf, Peter Bjørn & John, Uffie, Anna Ternheim, Datarock, Das Wanderlust og så selvfølgelig Oh No Ono og Dúné. Programmet er imponerende, ikke mindst fordi man har fornemmelsen af, at det rent faktisk vil lykkes festival-bagmændene at afvikle mere end 230 koncerter på blot tre dage, oven i købet i en by, der eftersigende ikke er større end Århus. Wow. Godt det ikke er mig.

Jeg vil nøjes med at få afviklet min forkølelse og så eller styrte rundt i virvaret af bands, branchefolk og seminarer, i håbet om at komme ud på den anden side med tasken fyldt med kontaktoplysninger, ømme ben og en pæn slat musikalske oplevelser. Stay tuned. Det bliver en hæsblæsende omgang.